HSS Samobor 1991. – 2006.

Gradska organizacija Samobor

1990. NEUSPJELI POKUŠAJ

1.travnja – pokušaj održavanja obnoviteljsko-osnivačke skupštine GO HSS Samobor. Pred pedesetak okupljenih simpatizera HSS-a skupštinu je otvorio povjerenik HSS-a za Samobor, gospodin Damir Horvat iz Gradne. Nakon uvodnih riječi tajnice Nede Prpić, netko je upitao čija se u stvari stranka osniva u Samoboru, da li „Čičkove frakcije“ ili onih „haesesovaca“ koji nisu poduprli njegov program stranke. Na to je gospođa Prpić rekla da je rad obnovljen na poticaj nekoliko starijih članova dok je Čičak odabran za jednog od čelnika protiv volje većine članova HSS-a. Kada skupina protivnika nije dobila zatraženu riječ, povjerenik Damir Horvat je obznanio završetak rada skupštine, te su se svi razišli neobavljenog posla. Tako je neslavno propao pokušaj obnavljanja HSS-a u Samoboru, što je svakako djelo skupine ljudi koja je imala zadatak „rušiti“ obnavljanje HSS-a po cijeloj državi, kako ta iskonska hrvatska stranka ne bi predstavljala konkurenciju novim „demokratima“ na čelu sa ljudima koji su tada htjeli komunističko jednoumlje samo zamijeniti onim „tuđmanovskim“. Iako im je to u početku i uspjevalo, ipak se HSS se vrlo brzo pridigao na noge i uspješno obnovio rad u cijeloj Domovini. Nažalost, taj nemili događaj odgodio je obnavljanje HSS-a u Samoboru na pune dvije godine.

1993. NAPOKON OBNOVLJEN HSS

11.svibnja – tribina HSS-a na temu: HSS i aktualan trenutak Republike Hrvatske. U kino dvorani Narodnog sveučilišta održana je tribina na kojoj su glavni gosti bili Drago Stipac, predsjednik HSS-a, Dr.Josip Stojanović, predsjednik Izvršnog odbora HSS-a, Andrija Mihalić, županijski vijećnik HSS-a, Jadranka Dujić i drugi. Tom prilikom najavljeno je skoro obnavljanje ogranka HSS-a u Samoboru.

04.srpnja – osnivačka skupština HSS-a u Samoboru. Održana je u nedjelju u 10.00 sati u Vatrogasnom domu u Samoboru, a na otvaranju skupštine prvi je govorio gospodin Andrija Mihalić. Skupštini je predsjedao gospodin Danko Bišćan, u radnom predsjedništvu su sjedili Ivan Horvat – Cepec i Andrija Mihalić a prisutno je bilo 28 članova od ukupno 32 člana inicijativnog odbora: 1. Danko Bišćan (pok.), 2. Boris Bogolin, 3. Livius Borotha, 4. Miloš Bratelj, 5. Slavko Čačić (pok.), 6. Vesna Čalić, 7. Vlado Domin (pok.), 8. Vlado Domin,ml., 9. Jadranka Dujić, 10. Ivica Grgat, 11. Mijo Gorički, 12. Dragica Horvat, 13. Ivan Horvat – Cepec (pok.), 14. Ivan Horvatić, 15. Miroslav Jaić, 16. Branko Jandrečić, 17. Juraj Kovačić, 18. Andrija Mihalić, 19. Josip Mišić, 20. Ivan Noršić, 21. Mijo Novoselić (pok.), 22. Duško Paunović, 23. Franjo Radovanić (pok.), 24. Ivica Radovanić – Đilas, 25. Josip Radovanić, 26. Margita Radovanić, 27. Marijan Žganjer, 28. Ante Žonja. Od gostiju nazočili su: Dr.Josip Stojanović, Stjepan Vujanić, Mišo Zorenić i Božidar Pankretić iz HSS-a, te Mladen Bertoša, Franjo Filipović i Drago Milanović iz drugih stranaka. Za prvog predsjednika GO HSS Grada Samobora izabran je gospodin Danko Bišćan, za tajnika je izabran gospodin Boris Bogolin, za blagajnika gospodin Ivica Radovanić – Đilas, a za članove predsjedništva gospoda: Marijan Žganjer, Ivan Horvatić, Ivan Horvat – Cepec i Vlado Domin.

21.studenog – osnivačka skupština HSS-a na Žumberku. Održana je u Stojdragi osnivačka skupština HSS-a za područje Žumberka, koji je tada bio izvan područja Grada Samobora. Jedna od inicijativa koja se mogla čuti na skupštini bila je upravo vraćanje samoborskog dijela Žumberka pod okrilje Grada Samobora. Nažalost, pokazalo se da političke strukture unatoč vraćanju pod Samobor nisu dovoljno radile na tome da Žumberak izbjegne gospodarsku, demografsku i kulturološku katastrofu. Za predsjednika HSS-a Žumberak je izabran gospodin Miloš Rebić, za tajnika gospodin Petar Rebić a za blagajnika gospodin Milan Duniskvarić.

1994. SVAKI POČETAK JE TEŽAK

05.ožujka – žumberački HSS traži pripojenje općini Samobor. Žumberački ogranak HSS-a, odnosno ogranak Stojdraga-Budinjak javno je zatražio da se dio Žumberka koji je do 1990. pripadao općini Samobor, a po novom ustroju dio je općine Žumberak, vrati u okrilje Samobora, što je kasnije i ostvareno.

Gradska organizacija osniva prve ogranke i to u Podvrhu, Gradni i Bregani, tako da uz Samobor i Žumberak broji 5 ogranaka a broj članova prelazi brojku 100. Usprkos entuzijazmu, djelovanje organizacije slabi a dodatno poticanje slabljenja stranke daje i netolerantna samoborska vlast.

1995. U SLUŽBENIM PROSTORIJAMA

04.siječnja – HSS dobio službene prostorije. Sklopljen je ugovor sa Gradom Samoborom o zakupu poslovnog prostora u Vukovarskoj 3, na prvom katu, te je samoborski HSS napokon dobio svoje stranačke prostorije u kojima se nalazi i danas. Ugovor su potpisali gradonačelnik Antun Dubravko Filipec i predsjednik HSS-a Danko Bišćan.

1996. GODINA TRI PREDSJEDNIKA

02.ožujka – predsjednik Danko Bišćan ušao u Gradsko poglavarstvo. Iako HSS nije 1993. izašao na izbore za Gradsko vijeće jer još nije bio obnovljen, sada participira u vlasti. Naime, početkom 1996. u Gradskom vijeću došlo je do smjene vlasti, na način da su tri vijećnika iz HNS-a prešla u HDZ te stvorila većinu toj stranci koja je smijenila gradonačelnika Filipca. Novi gradonačelnik, Ivica Bedeničić je pozvao oporbene stranke koje su bojkotirale rad u vijeću da participiraju u vlasti, na što se odazvao samo HSS i dobio člana poglavarstva Danka Bišćana.

31.ožujka – izborna skupština – Ivan Horvat „Cepec“ novi predsjednik. Održana je redovna izborna skupština na kojoj je izabrano novo vodstvo samoborskog ogranka HSS-a. Za novog predsjednika GO HSS Samobor izabran je Ivan Horvat „Cepec“ a za podpredsjednike Ivica Radovanić „Đilas“ i Pavao Grom. Bivši predsjednik Danko Bišćan nije se kandidirao, a prisutni članovi su zaključili da je pod njegovom vodstvom samoborski HSS praktički prestajao postojati, pa je ova skupština bila označena kao „treća obnova od 1990.“ U to vrijeme aktivna su bila tek 3 ogranka i to Podvrh, Stojdraga i Samobor.

10.svibnja – preminuo predsjednik samoborskog HSS-a. Preminuo je predsjednik Gradske organizacije HSS-a, gospodin Ivan Horvat nakon što je samo dva mjeseca obnašao tu časnu dužnost.

26.svibnja – izborna skupština – Ivica Radovanić „Đilas“ novi predsjednik. Nakon smrti predsjednika Ivana Horvata, održana je izvanredna izborna skupština na kojoj su delegati izabrali Ivicu Radovanića „Đilasa“ za novog predsjednika samoborskog HSS-a, tada već trećeg po redu.

14.rujna – osnovan ogranak HSS-a u Gradni. Uz pomoć gospodina Zvonka Radovanića osnovan, odnosno obnovljen je ogranak u selu Gradna a za predsjednika je izabran gospodin Ivan Kos.

14.rujna – proslava 60. godišnice velikog sleta HSS-a. Povodnom proslave 60 godina od velikog sleta HSS-a za tadašnji zagrebački kotar 1935. godine., održana je manifestacija „Party na placu v Sanoboru“. Sve je počelo svetom misom zadušnicom kod kapele posvećene Braći Radić u Gradni, a zatim se skup preselio na Trg Kralja Tomislava gdje su nastupali Limena glazba i mažoretkinje iz Vrbovca, KPD Žumberak, KUD Oštrc, folklorne grupe Zagrebačke županije, konjički klub Hiperion, te kasnije na večer Ivica Šerfezi, Boris Kosmač, Maja Blagdan i grupa Divas. Govore na glavnom gradskom trgu su održali Josip Pankretić, Stjepan Radić, unuk prvog predsjednika HSS-a i Zlatko Tomčić tadašnji predsjednik HSS-a. U sklopu manifestacije otvorena je i izložba o Stjepanu Radiću koju su u prostorijama gradske knjižnice pripremili Mira Čebušnik i Miloš Bratelj.

1997. PRVI IZBORI – 4 VIJEĆNIKA

24.ožujka – tribina HSS-a. U kino dvorani „Narodnog sveučilišta“ je održana predizborna tribina HSS-a na kojoj su se Samoborcima predstavili kandidati na listama za predstojeće lokalne izbore.

25.ožujka – HDZ zabranio skup HSS-a u Klokočevcu. Toga dana se trebao održati predizborni skup HSS-a u Klokočevcu. Kada su se predvečer pojavili čelnici samoborskog HSS-a i smipatizeri iz Klokočevca, po nečijem nalogu su lokalni HDZ-ovi „šerifi“ na čelu sa Tomom Komeričkim tražili od HSS-a da plati 1000 kn za korištenje Društvenog doma. Skup se ipak održao u mjesnom kafiću uz pažnju i zanimanje nazočnih mještana.

06.travnja – veliki skup HSS-a Trgu Kralja Tomislava. Održan je predizborni skup pod motom „slobodu,čovječnost i pravicu“, a osim domaćih prvaka gostovali su i Josip Pankretić i Stjepan Radić ml.

13.travnja – održani lokalni izbori – HSS-u 4 vijećnika. Na izborima za lokalnu vlast nadmočno je pobijedio HDZ na čelu sa Ivicom Bedeničićem, osvojivši 14 od 26 mjesta u Gradskom vijeću. Sa liste HSS-a u Gradsko vijeće ušla su 4 vijećnika i to Pavao Grom, Ivica Radovanić, Damir FabekVlado Domin.

07.svibnja – priopćenje GO HSS Samobor. Nakon što je izborni pobjednik HDZ ponudio suradnju oporbenim strankama, gradski odbor donio je sljedeći zaključak: HSS neće ići u koaliciju sa HDZ-om, a o ponudi HDZ-a o suradnji nudi dogovor HSLS-u i SDP-u na način da HSLS da kandidata za zamjenika gradonačelnika, HSS zamjenika predsjednika Gradskog vijeća a da se pet mjesta u poglavarstvo razdijeli na ančin da 2 pripadnu HSLS-u, 2 HSS-u i 1 SDP-u. U slučaju da HSLS i SDP to ne prihvate, HSS ostaje oporba. Priopćenje potpisuje Ivica Radovanić, predsjednik GO HSS Samobor. Dan kasnije, oporba zajednički odbacuje HDZ-ov prijedlog i odlučuje ostati u opoziciji.

12.svibnja – konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća. Pri prijedlogu kandidata za predsjednika Gradskog vijeća, HDZ je kandidirao Željka Glavinu, a oporba prema predhodnom dogovoru Pavla Groma. Rezultatom 15:11 izabran je Glavina, a tom prigodom je Ivica RadovanićIvice Radovanića. Kako je HDZ ionako imao 14 od 26 „ruku“ sjednica je legitimno nastavljena, za gradonačelnika je izabran Ivica Bedeničić iz HDZ-a, a za dvojicu dogradonačelnika Josip Burica (HDZ) i Ivica Radovanić (HSS) iako je samo 5 dana ranije potpisao priopćenje kojim objavljuje da HSS neće ići u koaliciju sa HDZ-om. Istog dana zasjedao je gradski odbor HSS-a i jednoglasno donio odluku da se Ivica Radovanić suspendira i da mu se oduzme svaka mogućnost daljnjeg zastupanja HSS-a i pregovaranja u ime stranke.

16.svibnja – „Đilas“ izbačen iz HSS-a. Po osnovi Statuta HSS-a zbog političke odgovornosti i glasanju suprotno odlukama gradskog odbora, isti je donio zaključak da se Ivica Radovanić „Đilas“ isključi iz HSS-a i zatražio od njega da vrati mandat Vijećnika Gradskog vijeća Grada Samobora i da da ostavku na mjesto dogradonačelnika Grada Samobora. Odluku potpisuje dopredsjednik GO HSS Samobor Pavao Grom. Odlaskom Radovanića u Poglavarstvo, ostalo je upražnjeno mjesto Gradskog vijećnika na koje je imenovan Mirko Beran.

24.svibnja – „Đilas“ izjavljuje da je Radićevac u srcu. Nakon isključivanja Ivice Radovanića iz stranke, on osobno izjavljuje da se i nadalje osjeća članom HSS-a i da će tako uvijek ostati. Izvjavljuje također da je njegova odluka da prihvati mjesto dogradonačelnika uvjetovana razilaženjem u osobnim interesima nekih drugih članova stranke (op.koji su sebe vidjeli na istom mjestu).

25.svibnja – izborna skupština – Pavao Grom novi predsjednik. U Vatrogasnom domu u Samoboru je održana izvanredna izborna skupština kako bi se izabralo novo vodstvo a na kon isključivanja dotadašnjeg predsjednika GO HSS Samobor Ivice Radovanića. Skupštinu je vodio Vlado Domin, a izvješće o radu je podnio Pavao Grom, tadašnji potpredsjednik. Kao kandidati za predsjednika pojavili su se Pavao Grom, Stjepan Jelić i Damir Fabek, a pobijedio je Pavao Grom. Tada je za zamjenika predsjednika izabran Damir Fabek, za tajnika Jozo Krnić, za blagajnika Josip „Pepi“ Kos, za dopredsjednike Josip Mučnjak, Stjepan Marović, Franjo Turk i Tihomir Šujster, a za birane članove odbora Katarina Jazbinski, Tomo Jandrečić, Mirko Beran i Vlado Domin. Skupštini su nazočila 33 delegata od 50 pozvanih.

29.listopada – isključen Danko Bišćan. Bez obavijesti isključen je Danko Bišćan iz članstva HSS-a iako je predhodno usmeno i pismeno obavijestio odbor GO HSS Samobor o zamrzavanju svog članstva zbog sudjelovanja u radu Gradskog poglavarstva Grada Samobora što je bilo suprotno tadašnjim stajalištima HSS-a. Na istoj sjednici Tihomir Šujster je izabran za novog tajnika GO HSS Samobor i to umjesto Joze Krnića koji nije zadovoljio svojim radom. i glasao protiv svog stranačkog kolege Pavla Groma. Kada ni drugi oporbeni prijedlog (za zamjenika predsjednika) nije prošao, oporbeni vijećnici su napustili sjednicu.

1998. PRIPREME ZA NOVO TISUĆLJEĆE

10.siječnja – preminuo Josip Pankretić. Nakon teške bolesti preminuo je omiljeni HSS-ov političar Josip Pankretić. U samoborskoj organizaciji HSS-a otvorena je knjiga žalosti u kojoj su se upisali redom: Pavao Grom, Josip „Pepi“ Kos, Miloš Bratelj, Stjepan Šolčić, Ivica Bedeničić, Željko Kovačić, Nada Gorišek, Dragica Tandarić, Zdenka Japunčić, Veljko Vujatović, Nikolina Grom, Iva Grom, Snježana Grom, Stanko Škiljan, Branimira Obranić, Melanija Spleit, Vlado Hofer, Katarina Jazbinski, Damir Fabek, Vinko Jaklenec, Verica Kumerički, i mnogi drugi Samoborci.

19.travnja – izborna skupština. U Vatrogasnom domu u Samoboru održana je redovita izborna skupština na kojoj je izabrano novo (staro) vodstvo. Za predsjednika Pavao Grom (Stjepan Šolčić), za zamjenika predsjednika Damir Fabek (Katarina Jazbinski), za tajnika Tihomir Šujster (Josip Mučnjak), za dopredsjednike Josip Berčić, Vlado Hofer, Tomo Jandrečić i Stjepan Marović a za blagajnika Josip „Pepi“ Kos (protukandidat Vinko Jaklenec).

1998. PRIPREME ZA NOVO TISUĆLJEĆE

10.siječnja – preminuo Josip Pankretić. Nakon teške bolesti preminuo je omiljeni HSS-ov političar Josip Pankretić. U samoborskoj organizaciji HSS-a otvorena je knjiga žalosti u kojoj su se upisali redom: Pavao Grom, Josip „Pepi“ Kos, Miloš Bratelj, Stjepan Šolčić, Ivica Bedeničić, Željko Kovačić, Nada Gorišek, Dragica Tandarić, Zdenka Japunčić, Veljko Vujatović, Nikolina Grom, Iva Grom, Snježana Grom, Stanko Škiljan, Branimira Obranić, Melanija Spleit, Vlado Hofer, Katarina Jazbinski, Damir Fabek, Vinko Jaklenec, Verica Kumerički, i mnogi drugi Samoborci.

19.travnja – izborna skupština. U Vatrogasnom domu u Samoboru održana je redovita izborna skupština na kojoj je izabrano novo (staro) vodstvo. Za predsjednika Pavao Grom (Stjepan Šolčić), za zamjenika predsjednika Damir Fabek (Katarina Jazbinski), za tajnika Tihomir Šujster (Josip Mučnjak), za dopredsjednike Josip Berčić, Vlado Hofer, Tomo Jandrečić i Stjepan Marović a za blagajnika Josip „Pepi“ Kos (protukandidat Vinko Jaklenec).

1999. NOVI VJETAR – NOVI OGRANCI

04.srpnja – redovna izvještajna skupština GO HSS Samobor. Ponovno je održana u Vatrogasnom domu u Samoboru, a skuptini je predsjedavao Damir Fabek. Gradska organizacija tada je imala 10 ogranaka: Samobor, Otok, Podvrh, Gradna, Bregana, Rakov Potok, Kladje, Vrbovec, Žumberak i Rude.

22.listopada – osnovan ogranak Braslovje. Osnovan je ogranak HSS-a Braslovje a za predsjednika je izabran Berislav Repinec, za zamjenika predsjednika Zdenko Petrić, za tajnicu Jasna Rukavina a za blagajnika Mirko Guliš. Ogranak je brojao 50-tak članova.

2000. HSS U KOALICIJSKOJ VLASTI

14.ožujka – izborna skupština – Pavao Grom ponovno izabran za predsjednika. Skupština je održana u Vili Tonšetić uz brojne goste, a predsjedao je Damir Fabek. Nazočno je bilo 59 od pozvanih 76 delegata a za dužnosnike su izabrani: za predsjednika Pavao Grom sa 59 glasova (protukandidat Vedran Klačić 5 i 3 nevažeća), za podpredsjednike Damir Fabek, Josip Berčić, Tomo Jandrečić i Vlado Hofer (bez protukandidata), za tajnika Berislav Repinec (protukandidat Iva Grom) a za blagajnika Josip „Pepi“ Kos (Štefica Franceković).

31.ožujka – oporbeni vijećnici podnose ostavke – pada vlast u Samoboru. Kako bi izazvali prijevremene izbore za Gradsko vijeće Grada Samobora, vijećnici oporbenih stranaka među kojima i HSS-ovi (Vlado Domin, Pavao Grom, Damir Fabek i Mirko Beran) podnijeli su ostavke.

11.lipnja – izvanredni izbori u Samoboru – HSS-u 5 vijećničkim mjesta. Na izvanrednim izborima za Gradsko vijeće Grada Samobora HSS je osvojio 1336 glasova (13,6%) te osvojio 3 mandata (Damir Fabek, Vlado Domin i Tomo Jandrečić), dok su u izbornim jediniciama pobijedlili Pavao Grom i Josip Berčić.

07.rujna – podjela mjesta u Poglavarstvu i upravnim odjelima. U Poglavarstvo Grada Samobora imenovani su Vlado Domin, Berislav Repinec i Tomo Jandrečić, dok je Damir Fabek imenovan za pročelnika upravnog odjela za društvene djelatnosti. Umjesto njih su imenovani zamjenski Gradski vijećnici Krešimir Petrokov, Mirko Beran i Josip „Pepi“ Kos. Osim toga Adolf Paar je izabran za dogradonačelnika, a Pavao Grom za predsjednika Gradskog vijeća.

2001. IMAMO GRADONAČELNIKA

20.svibnja – održani redoviti lokalni izbori. Na redovnim izborima za lokalnu vlast u Gradu Samoboru HSS je dobio 2.328 glasova (17,41%) što je stranci donijelo 5 vijećnika u Gradskom vijeću (Pavao Grom, Adolf Paar, Berislav Repinec, Žarko Adamek i Josip Berčić). U samoborsko Gradsko vijeće izabrano je tada 25 vijećnika – sedam iz DC-a, pet iz HSS-a, pet iz LS-a, četiri iz HDZ-a, dva iz SDP-a te dva iz HNS-a.

14.lipnja – HSS dobio prvo mjesto u Samoboru – gradonačelnik Pavao Grom. Na konstituirajućoj sjednici Gradskoga vijeća grada Samobora za samoborskog gradonačelnika izabran je Pavao Grom iz HSS-a, a za njegove zamjenike Drago Plečko i Jurica Škiljan, obojica iz DC-a. Predsjednikom samoborskoga Gradskog vijeća postao je Marijan Pehar iz DC-a, a potpredsjednici su postali Berislav Repinac iz HSS-a i Stjepan Vlahović iz SDP-a., dok su u Gradsko poglavarstvo izabrani po četiri predstavnika DC-a i HSS-a (uz gradonačelnika Groma, Adolf Paar, Tomo Jandrečić, ujedno i koordinator za rad s MO-ima i Žarko Adamek) te jedan predstavnik SDP-a. Umjesto spomenutih članova Poglavarstva u Gradsko vijeće izabrani su zamjenski članovi Jurica Lastovčić, Krešimir Petrokov i Marijan Telišman.
Gradonačelnik Grom istaknuo je tada je kako se politikom trebaju baviti osobe kojima je cilj boljitak grada i njegovih građana, a ne osobni probitak. Za uspjeh Poglavarstva potrebno je bavljenje poštenom politikom, a ne stranačkim sukobima, usmjerenost na pitanja narodnog života umjesto kritizerstva te potpuna odgovornost glasačima, rekao je tada Grom, dodavši kako gradonačelnik nakon odlaska s dužnosti treba biti bogatiji za dobar glas, a ne za novu kuću, tvornicu ili dionice. Na kraju sjednice novi gradonačelnik zahvalio je dotadašnjem Antunu Dubravku Filipcu, članovima dotadašnjeg Poglavarstva i Vijeća te zaželio uspjeh svim budućim vijećnicima.

08.listopada – HSS traži smjenu dogradonačelnika Jurice Škiljana. Nakon nepuna četiri mjeseca došlo je do prve krize vladajuće koalicije, zbog ekscesa koji je izazvao dogradonačelnik iz redova DC-a Jurica Škiljan. HSS je tražio hitno sazivanje Gradskog vijeća kako bi se utvrdila odgovornost i poduzele odgovarajuće mjere. Nakon svega gospodin Škiljan je smijenjen s te dužnosti krajem mjeseca a na njegovo mjesto je imenovan drugi DC-ovac, gospodin Marijan Lukšić.

20.prosinca – Božićni domijenak. Održan je prigodni Božićni domijenak u Vili Tonšetić.

2002. SAMI SEBI NAJVEĆI NEPRIJATELJI

21.svibnja – kriza gradske vlasti. Održana sjednica Gradskog poglavarstva u ozračju i u sjeni mogućeg raspada vladajuće koalicije HSS-DC. Članovi Poglavarstva iz DC-a i SDP-a su tražili da se na dnevni red uvrsti točka po kojoj bi se koordinator za rad s mjesnim odborima Tomo Jandrečić razriješio te dužnosti. No, gradonačelnik Grom je čvrsto stao iza Jandrečića i najavio da će, ukoliko DC i SDP točku o Jandrečićevom smjenjivanju zaista stave na dnevni red, podnijetio stavku. Na početku sjednice Željko Košćica je ipak predložio Jandrečićevo smjenjivanje i točka je stavljena na sam kraj dnevnog reda. No, kad je došla na red, gradonačelnik Grom je povukao neočekivan potez. Prekinuo je sjednicu, objavio pauzu, a kolegama iz Poglavarstva rekao samo da će “o nastavku sjednice biti obaviješteni pismeno”.
Gromovu odluku da prekidom sjednice kupi vrijeme i omogući nove konzultacije i eventualni izlaz koji bi mu omogućio ostanak na mjestu gradonačelnika trebalo je gledati i u svjetlu nekih drugih činjenica. Hrvoje Šarinić, tadašnji predsjednik DC-a, u to vrijeme je izbivao iz Samobora, odluke su, po svemu sudeći koordinirane telefonom, ali Grom je tražio konkretan i nedvosmislen odgovor predsjednika DC-a.
Tada se pričalo o navodno već definiranom novom aranžmanu, po kojem bi koalicijsku vlast u ubuduće činili DC, LS, HNS i SDP, a HSS bi ispao iz igre i pridružio se u opoziciji HDZ-u. Osim toga, samoborski HSS se tada našao pred stranačkim izborima, te su Gromove pozicije u stranci postajale slabije nego ikada.

28.svibnja – izborna skupština – Repinec pobijedio Groma. Pavao Grom više nije predsjednik samoborskog HSS-a! To je bila najvažnija vijest s Izborne skupštine Gradske organizacije HSS-a, održane 28. svibnja u Lavici. Spomenuta je skupština zbog tadašnje krize gradske vlasti, odnosno narušenih odnosa između koalicijskih partnera, imala posebnu težinu, a Gromov uvjerljiv poraz (60:42 glasova u korist njegovog protukandidata Berislava Repinca) stvario je novi kontekst u kojem će se kriza kasnije rasplitati.
Na Izbornoj skupštini su izabrana i dva zamjenika predsjednika stranke – to su bili Josip Berčić i Damir Fabek, dva potpredsjednika – Tomo JandrečićTihomir Šujster, te tri nova člana Gradskog odbora – Mira Čebušnik, Stjepan Jelić i Milan Kolman. Za blagajnika je izabran Josip Kos, a za tajnika Jurica Lastovčić.

22.lipanj – smijenjen Tomo Jandrečić. Dugo najavljivana, pripremana i odgađana točka konačno je stavljena na Dnevni red Gradskog poglavarstva – Tomo Jandrečić nakon dvomjesečnog je, nimalo nježnog natezanja DC-a i HSS-a, smijenjen s mjesta koordinatora rada mjesnih odbora.

28.lipanj – press konferencija vodstva HSS-a. Presicom se oglasilo vodstvo HSS-a kao što je bilo najavljeno već na izbornoj skupštini. Konferenciji za medije prisustvovali su, osim predsjednika Repinca i njegov zamjenik Josip Berčić, tajnik Jurica Lastovčić, te glasnogovornik stranke Krešimir Petrokov. Svi su oni tada bili ujedno i vijećnici u Gradskom vijeću, s time da je Repinec bio i potpredsjednik Gradskog vijeća, a Petrokov predsjednik Odbora za financije. Ocjenili su da je gradska uprava u svojevrsnoj blokadi, u stalnom bavljenju samom sobom, a važni infrastrukturni zahvati predviđeni usvojenim programima da stoje. Iznesen je podatak po kojem predviđena kreditna sredstva od 9.400.000 kuna zbog svega toga neće biti realizirana, a na ona preuzeta već se plaćaju kamate. Zbog svega toga (i ne samo toga) na jesen se očekivao rebalans proračuna i to, kako je rečeno, “na dolje”. Kazano je da je to rezultat stihijskog i improviziranog pristupa u radu gradske uprave, pri kojem su vatrogasne metode princip, a ne izuzetak.

07.listopada – izglasano nepovjerenje gradonačelniku Pavlu Gromu. Na sjednici odbora GO HSS Samobor sa 19 glasova za i uz 1 protiv i 1 suzdražan donesena je odluka kojom se izglašava nepovjerenje gradonačelniku Pavlu Gromu te se predlaže pokteranje postupka za njegovo razrješenje sa dužnosti prvog čovjeka Grada.

20.prosinac – božični domijenak. Samoborski je HSS priredio domjenak za svoje članove i simpatizere. U Hotelu Lavica okupio se priličan broj onih koji su „seljačku“ opciju vidjeli kao onu koja bi trebala donijeti boljitak građanima Samobora. Dakako, skupu su prisustvovale i kolege iz drugih stranaka, budući da je politička scena bila turbulentna i nove koalicije su uvijek bile moguće. No, tamo nije bio i gradonačelnika Pavla Groma, koji je već bio u nemilosti tadašnjeg vodstva. Tada je već bilo poznato da su na sjednici odbora 19.12. 2002. za prvog čovjeka grada Repinec i ekipa predložili Žarka Adameka.

23.prosinac – priopćenje za javnost. “Zauzimanje za opće dobro, stožerni je etički princip, kojem slijedi i kojem stremi, u najboljoj tradiciji Stranke, i naša Gradska organizacija HSS-a. Već duže vrijeme pritom je naša dvojba bila pitanje: posluh vođi ili posluh savjesti?”
Tako je počinjalo priopćenje za javnost koje je samoborski HSS odaslao javnosti na dan kada je po posljednji put te godine zasjedalo Gradsko vijeće Grada Samobora, kojom je prilikom završen i najvažniji posao – donošenje proračuna. Slijedio je i nastavak u kojem je javnost upoznata s odlukom vodstva HSS-a da umjesto dotadašnjeg gradonačelnika Pavla Groma na to mjesto kandidiraju Žarka Adameka. Nadali su se da će u pokrenutoj proceduri Pavao Grom biti smijenjen, a da će partneri iz DC-a i SDP-a biti zadovoljni njihovom kombinatorikom.
Pravnik Žarko Adamek imao je tada 34 godine i bio je bivši tajnik Gradskog vijeća i Gradskog poglavarstva kao član samoborskog HSLS-a, prilikom svojevremenog rascjepa ostao je, s većinom samoborskih liberala u LS-u, a onda je iznenada, 2001. godine prešao u HSS i bio imenovan tajnikom u Ministarstvu obrta, malog i srednjeg poduzetništva, na čijem je čelu također član HSS-a Željko Pecek.

2003. DRUGI GRADONAČELNIK

20.veljače – Grom podnio ostavku na mjesto Gradonačelnika. Nakon što mu je izglasano nepovjerenje unutar HSS-a, i nakon što je predhodno smijenjen sa funkcije predsjednika stranke, gospodin Pavao Grom podnio je ostavku na mjesto Gradonačelnika Grada Samobora te je samoborska organizacija HSS-a time ušla u novu fazu, koja će biti obilježena još većim unutarstranačkim sukobima.

10.ožujka – izbori za Mjesne odbore – HSS druga stranka! Održani su izbori za mjesnu samoupravu, odnosno za Vijeća Mjesnih odbora na području Grada Samobora, na kojima je HSS osvojio 84 mandata ili 31% od svih osvojenih. HSS je pobijedio u Braslovju (79,59%), Bregani (43,62%), Gradni (43,64%), Kladju (63,04%), Maloj Jazbini (71,43%), Noršić Selu (66,67%), Podvrhu (66,42%), Slanom Dolu (100%), Vrbovcu (100%) i na Žumberku (49,53%).

10.lipnja – HSS dobio i tehničkog tajnika. Nakon što je znatnog povećan opseg rada GO HSS Samobor, odbor je jednoglasno odlučio da se imenuje osoba koja bi na sebe preuzela administrativno tehničke poslove. Odlučeno je da to bude Krešo Beljak, koji je odmah i preuzeo dužnost..

04.srpanj – izvještajna skupština. Održana je izvještajna skupština samoborskog HSS-a 4. srpnja u Bregani. Jednoglasno i bezpogovorno prihvaćanje godišnjeg izvješća predsjednika Berislava Repinca sugeriralo je kako je nakon turbulentnih mjeseci mladi političar tada uspio oko sebe okupiti dovoljno čvrstu jezgu članova koja su mu davali otvorene ruke u osmišljavanju budućnosti samoborskog HSS-a. Tada su sve glasnije postajale priče kako je nezadovoljni bivši DC-ov vijećnički dvojac Maroević – Šintić spreman svoje političko djelovanje nastaviti pod okriljem samoborskih “radićevaca”, a što se kasnije pokazalo neistinitim.
Podnoseći izvješće o radu predsjednik Repinec je u kratkim crtama podsjetio na najdinamičniju godinu samoborskog HSS-a. Razlozi su bili poznati: unutarnja previranja nakon smjene Pavla Groma s mjesta predsjednika stranke (rečeno je zbog nekoordiniranja odluka sa stranačkim čelništvom) koja su dovela do nestabilnosti vladajuće koalicije, potom niz vatrogasnih mjera kako bi se stanje stabiliziralo, dopuna koalicijskog sporazuma koja je trebala dovesti do reorganizacije izvršne vlasti, neuspjeli pokušaj dijela bivšeg čelništva HSS-a da smijeni novoizabrano vodstvo, uvođenje moratorija na odluku o promjeni gradonačelnika koji je prekinut Gromovim podnošenjem ostavke i, na koncu, koalicijsko usuglašavanje oko novog Poglavarstva na čelu sa Žarkom Adamekom. Repinec se tada osvrnuo i na rezultate izbora za vijeća mjesnih odbora pohvalivši se ukupno 2. izbornim rezultatom.

09.srpnja – izglasani članovi Poglavarstva. Kako je došlo do preslagivanja u Gradskoj vlasti te su umjesto SDP-a, u vlast ušli HNS i LS, došlo je i do novog omjera unutar samog Poglavarstva. Od dosadašnja četiri HSS-ovca, prema novom prijedlogu ostala bi samo 3, te je sukladno tome odbor odlučio da se glasuje između kandidata Pavla Groma i Jure Horvata, jer je Adamek bio Gradonačelnik a Repinec predsjednik stranke pa su obojica po inerciji imala osigurana mjesta u Poglavarstvu. Nakon žestoke rasprave, i nakon što je sugestije viših stranačkih instanci dao Ivan Težak, potpredsjednik ŽOHSS Zagrebačke županije, gospodin Juro Horvat je odustao od kandidature i napustio sjednicu. Tako je HSS izgubio još jednu kvalitetnu osobu i kriza samoborskog HSS-a je polako ulazila u završnu fazu.

23.studeni – parlamentarni izbori. Održani su parlamentarni izbori na kojima je došlo do smjene vlasti u Republici Hrvatskoj. HSS je oasvojio samo 9 mandata (prije 16) a u Samoboru je postignut rezultat od 2223 glasa ili 10,76%. Kandidat na listi HSS-a iz Samobora bio je na 7.mjestu Žarko Adamek, dok je nositelj liste i jedini izabrani kandidat u našoj izbornoj jedinici bio Božidar Pankretić.

2004. KRIZA SVE DUBLJA

30.01. – pokrenuti stegovni postupci protiv Lastovčića i Petrokova. Sjednicu odbora je obilježilo pokretanje stegovnih postupaka protiv Krešimira Petrokova zbog konstantnih negativnih natpisa o HSS-u i njegovim čelnicima a koje objavljuje u svojim novinama, te protiv tajnika GO HSS i Gradskog vijećnika Jurice Lastovčića, koji je dva puta potpisao oporbeni zahtjev za održavanjem izvanredne sjednice Gradskog vijeća (zbog problema oko Poduzetničkog centra Samobor), a što je suprotno odlukama stranke. Zbog tih prekršaja odbor je tražio od vijećnika Lastovčića da vrati mandat HSS-u, koji je i tako bio samo zamjenski. Jurica Lastovčić se pokušao obraniti tvrdnjama da ga u cijeloj priči zanima samo Poduzetnički centar i nepravilnosti u radu istog, te da to nema veze sa strankom i da usprkos svemu ne namjerava vratiti mandat HSS-u. Umjesto toga kritizirao je nerad i neiskrenost u samoborskom HSS-u, još od smjene Groma i postavljanja Adameka za gradonačelnika, te osudio pokušaje politike „sječe glava“ i autokratsko ponašanje predsjednika Repinca.Odbor je većinom glasova (27 za, 5 suzdržanih i 3 protiv) donio odluku o pokretanju postupka protiv Jurice Lastovčića, dok je odluka o postupku protiv Krešimira Petrokova donijeta jednoglasno, s ciljem da se isti izbace iz HSS-a!
Na inicijativu Jurice Lastovčića i Damira Fabeka traženo je na istoj sjednici da se sljedeća izvještajna skupština pretvori u izbornu kako bi se razjasnilo da li trenutačno vodstvo ima podršku članstva za svoj (upitni) rad ili ne, što je odbor većinom glasova odbio prihvatiti (26 protiv, 4 suzdržana i 5 za).

20.09. – Krešo Beljak v.d.tajnika GO HSS Samobor. Kako je brisanjem Jurice Lastovčića iz HSS-a ostalo upražnjeno mjesto tajnika Gradske organizacije, predloženo je da se dosadašnji tehnički tajnik Krešo Beljak imenuje na funkciju v.d.tajnika do sljedeće izborne skupštine. Ova sjednica odbora GO HSS Samobor bila je ujedno i posljednja „redovna“ u ovom sazivu, jer se do kraja godine više odbor nije sazivao. Tada je već bilo jasno da predsjednik Repinec gubi kontrolu nad većinom članova stranke i da postaje upitna njegova pozicija na sljedećim lokalnim izborima.

20.12. – nema „kvoruma“ na Božićnoj sjednici odbora. Nakon puna tri mjeseca napokon je sazvana sjednica odbora ali od 40 članova tadašnjeg saziva na sjednici u prostorijama PCS pojavilo se njih samo 11, te se nisu mogle donositi pravolvaljane odluke. Sjednica je bila sazvana za petak, iako se ranije dogovorilo da se tim dano ne sazivaju sjednice. Postalo je očito da Repinec više ne kontrolira stanje u organizaciji pa su mu leđa počeli okretati i najbliži suradnici.

2005. SUSPENZIJA – OPORBA – RASPUŠTANJE

23.02. – odbor izglasao suspenziju svih tijela i organa. Početak 2005., izborne godine, obilježen je stalnim pokušajima sazivanja sjednice gradskog odbora na kojoj bi se razrješila novonastala situacija, a koja je značila da predsjednik Repinec više ne može računati na podršku većine članova tog odbora. Znajući to, pokušao je dobiti na vremenu, te lobiranjem i ucjenama vratiti povjerenje nekih članova kako bi zadržao vodstvo. Ipak, krajem veljače, dogodilo se neminovno; na posljednjoj sjednici odbora GO HSS Samobor (sljedeća će biti tek za gotovo godinu i pol!) donesena je odluka kojom se od županijske organizacije traži da suspendira sve organe i tijela samoborskog HSS-a i da imenuje povjerenika koji bi smirio uzavrele strasti do izbora, te organizirao novu izbornu skupštinu. Odluka je prošla sa 26 glasova za, i 14 glasova protiv, te je samoborski HSS okrenuo novu stranicu u svojoj povijesti.

8.ožujka – imenovan povjerenik Krešo Beljak. Dva tjedna kasnije, odbor Županijske organizacije HSS-a Zagrebačke županije donio je odluku prema kojoj se za povjerenika HSS-a u Samoboru imenuje dotadašnji v.d.tajnik Krešo Beljak.

20.ožujka – odbijena žalba Repinca, novi povjerenik. Samo predsjedništvo HSS-a na čelu sa Zlatkom Tomčićem razmatralo je žalbu Berislava Repinca, te je nije usvojilo, ali prihvaćena je ostavka povjerenika Kreše Beljaka, koji je istu podnio zbog višestrukih pritisaka i iz samoborske organizacije ali i sa samog vrha stranke, gdje je Repinec imao dobro zaleđe. Tada je odlučeno da novi povjerenik bude Žarko Adamek, tadašnji gradonačelnik te je on dobio i odriješene ruke da HSS u Samoboru povede na izbore. Jedna od prvih odluka koje je donio bila je izbacivanje Vinka Fabekovca iz stranke, koji je proglašen isključivim krivcem za sve što se u HSS-u dogodilo, mada je svima bilo jasno da je on bio samo jedan od mnogih „remetilačkih” faktora.

15.svibnja – lokalni izbori – HSS odlazi u opoziciju. Predizborna kampanja HSS-a bila je umjesto skupovima i agitiranjem, obilježena svađanjima i podmetanjima, a s ciljem da se izbore što bolje pozicije na listi. Iako je bilo jasno da će se samo čudom sačuvati vladajuća pozicija u Samoboru, i da je odlazak u oporbu neminovnost, o tome nitko nije razmišljao, već se vrijeme nepotrebno gubilo na nove borbe kod sastavljanja liste. Na kraju, kada se lista predala, ipak je došlo do primirja, ali tada se „probudila” Repinčeva struja, koja je cijelo vrijeme bila izolirana i neaktivna u tim borbama. Odjednom je Repinec odlučio uzvratiti udarac stranci kojoj je bio predsjednik, zaboravljajući pri tome da je za svoju smjenu bio ponajviše kriv on sam. Pompozno, pred novinarima, nekoliko dana prije izbora, potpisao je pristupnicu HDZ-u, te najavio da s njim prelazi 200-tinjak članova i 10 ogranaka. Uz to, novi prijatelji su financijski poduprli kružno pismo kojeg su potpisali Repinčevi ljudi, te ga poslali na 1000 adresa svih članova i simpatizera HSS-a u Samoboru. U pismu su pozvali članove da iziđu na izbore ali da nikako ne glasuju za HSS, vjerujući da će na taj način totalno upropastiti sve izglede HSS-a da uopće prijeđe izborni prag. Dogodilo se međutim, sasvim suprotno. HSS je, iako oslabljen dugogodišnjim borbama, smogao snage da dobije više od 1500 glasova što je bilo dovoljno za 4 vijećnička mjesta. Na iznenađenje mnogih, HSS je izgubio samo 1 mandat, ali kasnije poslijeizborne koalicije HDZ-a i LS-a te HNS-a, rezultirale su odlaskom u opoziciju.

20.lipnja. - umjesto obnove – ništa! Kada se očekivalo da povjerenik sazove skupštine ogranaka, kako bi se izabralo novo vodstvo, odjednom je odlaskom u opoziciju spasnuo sav trud oko obnove HSS-a, te je zapravo taj trenutak označen kao pravi „raspad” sustava. Do jeseni nije sazvan ni jedan sastanak, umjesto toga otišlo se na godišnje odmore.

01.rujan – napokon reformirani ogranci. Kada se krenulo u obnovu ogranaka, njih 28 prije izbora, dogodilo se to da ih je oformljeno 25, otpali su tek Lipovec, Mala Rakovica i Braslovje. Krajem listopada sazvan je i odbor, kojeg su činili svi predsjednici ogranaka te su predloženi i usvojeni kandidati za predsjednika stranke i to Josip Berčić i Pavao Grom. Određen je i termin izborne skupštine koja je trebala biti održana 4.listopada, i za koju su već bili napisani i pozivi.

15.listopada. – temeljito raspuštanje. Međutim, pozivi nisu nikada poslani, niti je itko našao za shodno da o odluci viših instanci izvjesti članove odbora. A odluka predsjedništva HSS-a je ovaj put bila definitivno i temeljito raspuštanje HSS-a u Samoboru, te imenovanje novog, trećeg povjerenika Romana Rodića. Odluka je bila i da se samo obnavljanje organizacije odgodi za nekoliko mjeseci kako bi se definitivno spustile tenzije i kako bi se moglo krenuti od početka.

2006. DOŽIVJELI KATARZU

01.ožujak – od početka. Nakon višemjesečne stanke, povjerenika Roman Rodić je poslao pozive svim članovima svih ogranaka pozivajući ih sve na obnovoteljske skupštine, a bez ikakvih pritisaka i nagovaranja, uspio je tijekom dva mjeseca obnoviti 18 ogranaka i vratiti nešto preko 200 članova HSS-a iz Samobora. Grdanjci, Bregana, Podvrh, Lug, Otok, Gradna, Hrastina, Franjo Kuharić, Ferdo Livadić, Bogumil Toni, Milan Lang, Franjo Bučar, Rude, Kladje, Molvice, Rakov Potok, Klake i Drežnik, ogranci su koji su predložili 110 delegata za izbornu skupštinu koja je planirana za kraj mjeseca svibnja 2006. Prije toga, odbor kojeg su činili svi predsjednici te predstavnici Kluba Mladih i Hrvatskog srca, trebao je odlučiti o kandidatima za predsjednika, dok su se svi ostali dužnosnici trebali imenovati na prvoj sjednici odbora nakon izborne skupštine.

Vedran Klačić je predložio kandidata za predsjednika Krešu Beljaka, Iva Grom je predložila Pavla Groma, Ljiljana Jenko Damira Otmačića a Josip Berčić Ljiljanu Jenko. Kako je bilo dogovoreno da se ne ide sa više od tri kandidata, povjerenika Rodić je odlučio da tajnim glasovanje 20 članova odbora bude potvrđeno njih najviše tri, ali sada je svaki od njih morao imati nadpolovičnu podršku za kandidaturu. Krešo Beljak je dobio 13 glasova, Pavao Grom 10, Damir Otmačić 3 a Ljiljana Jenko 2 glasa. Kako je to značilo da imamo u stvari samo 1 kandidata, Krešo Beljak je zamolio prisutne da omoguće da se kandidira i Pavao Grom kojem je nedostajao 1 glas, što je povjerenik Roman Rodić i prihvatio.

Skupština je organizirana u petak 26.svibnja 2006. u Divljim vodama u Gabrovici kod domaćina Drage Noršića, a prisutno je bilo 102 delegata. Nakon uvodnih diskusija i protokolarnih obaveza, predstavili su se i kandidati Beljak i Grom te se nakon toga prešlo na glasovanje. Kandidat Pavao Grom je dobio 25 glasova, a Krešo Beljak 76, dok je jedan bio nevažeći. Time su samoborski HSS-ovci izabrali nasljednika Danka Bišćana, Ivana Horvata, Ivice Radovanića, Pavla Groma i Berislava Repinca, te dobili 6 predsjednika po redu od 1993. godine.